Medische Encyclopedie – SAFE Apotheek – Amsterdam

SAFE Apotheek

Mariendaal 250 1025 BZ Amsterdam Tel:020-6369229 Fax:020-6344711

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Lediging van de darm bij kinderen

Inhoud

Lediging van de darm bij kinderen

Wat is lediging van de darm bij kinderen?

Lediging van de darm houdt in dat de darmen leeg gemaakt worden. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan als uw kind een darmonderzoek moet ondergaan. Er mag bij het onderzoek geen ontlasting meer in de darmen zitten. De darmen worden leeggemaakt door middel van een laxeermiddel. Uw kind moet meestal 1 of 2 dagen vóór het onderzoek beginnen met het laxeermiddel. Uw kind zal ook instructies krijgen hoeveel hij mag eten en drinken vlak voor het onderzoek.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Natriumfosfaat
Natriumfosfaat heeft een laxerende werking. Dit medicijn maakt de ontlasting zacht, waardoor de ontlasting makkelijker het lichaam verlaat. Het wordt gebruikt om de dikke darm en het laatste deel van de darm, het rectum, schoon te maken vlak voor een ingreep of onderzoek.

Bisacodyl
Bisacodyl prikkelt het darmslijmvlies en beïnvloedt opname van water en zouten uit de darmen. Hierdoor neemt de hoeveelheid vocht in de darm toe en wordt de ontlasting zachter. Ook stimuleert het de darmbeweging.

Macrogol met elektrolyten
Macrogol is een vochtaantrekkend laxeermiddel. Het wordt slecht in het lichaam opgenomen, en blijft in de darmen aanwezig om hier water aan te trekken. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en wordt de darmbeweging van het laatste gedeelte van de dikke darm (colon) bevorderd.

Terug naar overzicht